Кухня - особливе місце в кожному будинку. Однак, це не тільки зона для приготування, але і місце де збирається вся родина. Ми підібрали основні правила організації простору обідньої зони, яка може бути розташована як на кухні, так і у вітальні.

1. Достатня кількість світла

Щоб в обідній зоні було комфортно і затишно спілкуватися і трапезувати, навіть в похмуру погоду і пізній вечір в цьому просторі обов'язково повинно бути світло. У разі, якщо обідня зона розташована у вітальні, можливі й інші варіанти освітлення, так як ця кімната вимагає як яскраву і урочисту атмосферу, так і спокійну, камерну з приглушеним світлом. У такому випадку відмінним рішенням будуть подвійні / потрійні вимикачі, які дозволяють включати світло в окремих зонах і з різною інтенсивністю. Для плавного регулювання світла можлива установка підсвічування.

2. Правильне розташування стола

Як правило, обідня група розташовується навпроти кухонного гарнітура. Це зручне і практичне рішення. Однак в тому випадку, якщо кімната вузька і довга, то таке розташування столу робить простір неергономічними. У такій кухні обідню групу краще розмістити біля вікна, так як зазвичай дана зона не задіяна. До того ж, таке розташування столу додає обідній зоні додатковий денне світло.

В об'єднаній кухні-вітальні обідню групу найкраще розташувати або на кордоні між кухнею та вітальні, або в протилежній стороні від входу в кімнату, щоб у господині був доступ до столу, який не загороджує прохід.

3. Сплановані проходь

На момент проектування важливо прорахувати відстані і розміри меблів таким чином, щоб і на кухні, і у вітальні були комфортні проходи: ніщо не повинно перешкоджати пересуванню по кімнатах. Необхідний простір для обідньої групи обчислюється за такою формулою: суму площі стільниці і глибини стільця біля основи ніжок необхідно помножити на кількість сторін столу, за якими будуть розташовані стільці. Краще закласти 30 см на кожну сторону.

Відстань між обідньою і робочою зоною має бути не менше 1,2 м, інакше простір буде тісним і незатишним для господині. Якщо ж відстань буде більше 2 м, то під час приготування буде багато зайвих рухів через велику простору.

 

4. Обідній стіл

Для комфортної трапези одній людині потрібно 40-45 см в глибину стола і 60-70 см в довжину. До того ж в центрі повинно залишатися місце для страв з мінімальним діаметром в 20 см. Виходячи з цих розрахунків, слід вибирати розмір і тип вашого обіднього столу. Не варто забувати і про інші важливі параметри: форма, стиль і функціональність.

5. Стільці в обідній зоні

Як правило, висота сидіння обідньої стільця становить 45-48 см, що є на 25-30 см нижче за висоту стільниці. Така різниця в висоті є оптимальною. Однак ці цифри розраховані для стандартного зростання - 165 см. Відповідно, для людини з ростом значно нижче або значно вище така різниця між висотою стільниці та сидіння стільця буде доставляти дискомфорт. Ще одним важливим параметром для вибору обіднього стільця є його глибина. Оптимальна глибина стільця - 40-45 см. Про це слід пам'ятати і в тому випадку, якщо в обідній зоні замість стільців розташований диван, який набагато глибше, ніж стандартні стільці. Рішенням такої проблеми стане диван з трансформованою глибиною спинки, який ідеально підійде для обідньої зони, яка знаходиться у вітальні.

 

Висновки
Дотримуючись цих правил, ви зможете грамотно організувати обідню зону таким чином, щоб вона була не тільки максимально функціональної, а й затишною!

 

0

Комментарі

Залиште коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.