Якщо під час приготування вечері ви незручно нахиляєтесь над стільницею, зачіпаєте головою навісні шафки і стикаєтеся з незручністю, коли дістаєте посуд з полиць - значить, вашу кухню не можна назвати ергономічною. Як грамотно організувати свій робочий простір? Який висоти повинна бути ваша кухонна стільниця? Розберемося в цій статті.

Коли кухня і робоча площа неправильно організовані господині доводиться намотувати зайві метри, постійно нахиляючись і присідаючи, від чого швидше втомлюється. Однак, якщо розташування техніки та меблів продумані до дрібниць, то на такій кухні господиня економить до 30% часу через відсутність зайвих рухів.

Найголовнішим правилом ергономічної кухні є правильна висота кухонної стільниці. Стандартна висота стільниці - 85 см. Такий стандарт з'явився в 50-х роках, коли середнє зростання європейської жінки становив 165 см. Відповідно, фабричне виробництво не виготовляло кухні різного рівня. Однак в кінці 20го століття було відзначено, що якщо високі жінки працюють на стандартній стільниці, виникає підвищене навантаження на хребет і м'язи спини, що через роки призводить до проблем зі здоров'ям. А так як зараз середній зріст жінки став вище, більшість господинь стикаються з таким незручністю.

Для того, щоб порахувати, яка висота стільниці підходить саме вам, зігніть руку в лікті під прямим кутом і відміряйте від неї 15 см вниз. Саме на такому рівні повинна знаходитися стільниця.
Ми підготували для вас таблицю, яка зорієнтує, якої висоти має бути стільниця.

Ріст до 168 см, стільниця - 86 см
Ріст 165 - 178 см, стільниця - 89 см
Ріст 172 - 186 см, стільниця - 91 см
Ріст від 186 см, стільниця - 94 см

Висновки
При проектуванні кухні слід приділити особливу увагу висоті стільниці. Якщо в сім'ї кілька людей різного зросту, то висоту стільниці необхідно робити відповідно до зростання господині. В іншому випадку готувати на такий стільниці буде незручно для всіх.

0

Комментарі

Залиште коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.